Luyckx Nieuws

Testrapport: Compacte krachtpatser Kubota KX085-5

29.03.2024

Testrapport: Compacte krachtpatser Kubota KX085-5

De KX085-5 is het topmodel onder de Kubota-rupsgravers. De machine is bedoeld als opvolger van KX080-4a2, die vele tevreden gebruikers kent. De nieuwe machine moet zijn voorganger doen vergeten met meer geavanceerde functies, een verbeterde ergonomie en betere prestaties. Gaat het puur om het design, wordt het zelfs met een vergrootglas lastig om de verschillen te zien. Dringende veranderingen waren hier ook niet noodzakelijk, gezien de nog steeds eigentijdse uitstraling. De testmachine is uitgerust met een gelede giek, die het eigengewicht op 9.172 kg brengt, ruim 700 kilo meer dan de versie met een monogiek.


Tweedelig slangontwerp

De machine beschikt over een geavanceerde giekconstructie, kenmerkend door professioneel bevestigde en goed tegen beschadigingen beschermde hydraulische slangen. De hydrauliekcilinder aan de onderkant van de giek is voorzien van een stevige beschermplaat, wat voorkomt dat er vuil aan de hydrauliekstang blijft hangen. Dit ontwerp omvat ook snelkoppelingen voor extra functies en slangbreukbeveiliging op zowel de giek als de arm, een standaard maar essentiële veiligheidsfeature. De tweedelige slangconstructie is een innovatie die het vervangen van onderdelen aanzienlijk versnelt, met een tijdswinst van 60 procent vergeleken met traditionele ontwerpen. Verder is de machine uitgerust met LED-werkverlichting die na uitstappen nog 30 tot 120 seconden kan blijven branden, wat de veiligheid verhoogt bij het verlaten van de werkplek in het donker.

De krachtige prestaties van deze machine zijn evident, met een 3.331 cm³ viercilinder dieselmotor die bij 2.000 tpm een vermogen van 49 kW/66,6 pk levert. Belangrijke onderdelen voor controles zijn gemakkelijk bereikbaar, waaronder het luchtfilter en het roetfilter, dat een service-interval van 6.000 uur heeft. De regeneratie van het roetfilter vindt automatisch plaats tijdens normale werkzaamheden.

Qua ontwerp biedt de KX085 verrassend veel ruimte voor een compacte machine, waarbij zowel het comfort als de plaatsing van de bedieningselementen optimaal is.


Ruime cabine

De dieseltank, strategisch geplaatst achter een deur in de linkerflank, heeft een capaciteit van 115 liter, wat gemakkelijke toegang voor bijvullen - zelfs met een jerrycan - mogelijk maakt. Hoewel de standaard bijvulmethode via een vulslang gaat, bevindt de aan-/uitschakelaar voor de vulpomp zich handig boven de tank.

Een opvallend aspect van deze machine is de aanzienlijk verbeterde cabine, uitgerust met een groot, goed afleesbaar LCD kleurenscherm. De cabine biedt verrassend veel ruimte en comfort, vergelijkbaar met het gevoel van werken op een veel grotere 24-tons machine. De stoel, luchtgeveerd en op diverse manieren verstelbaar, verhoogt het comfortniveau aanzienlijk. Veiligheid is ook een prioriteit, met een waarschuwingssysteem dat een doordringende pieptoon laat horen als de veiligheidsgordel niet is vastgeklikt. Een praktisch geplaatste telefoonhouder en een nabij USB-oplaadpunt onderstrepen het doordachte ontwerp van de cabine.


Roterende keuzeknop

Een opmerkelijk kenmerk is de aanpasbaarheid van de joystickconsoles, die onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden, wat bijdraagt aan een ergonomische werkpositie.

De joysticks zijn zo ontworpen dat ze een comfortabele grip bieden en zijn uitgerust met twee proportioneel te bedienen extra functies, waarbij de olietoevoer en het openen en sluiten van de retourleiding eenvoudig via het display geregeld kunnen worden. De machine is voorzien van een rupswerk met twee snelheden, te activeren via de hendel voor het dozerblad, wat zorgt voor een optimale bediening onder verschillende omstandigheden.

De machine beschikt ook over een 7-inch display met een intuïtieve bediening via een roterende knop, geplaatst in de nabijheid van de rechter joystick. Dit scherm maakt het mogelijk om diverse machinefuncties in te stellen, werkdrukken aan te passen, en biedt direct inzicht in de uitgevoerde taken. Bovendien verschaft het scherm belangrijke informatie over onderhoudsintervallen, wat bijdraagt aan het efficiënt onderhoud en de duurzaamheid van de machine.

De flexibiliteit van de machine wordt verder benadrukt door de mogelijkheid om zowel in de nabijheid als op afstand, en zelfs tot een aanzienlijke hoogte, werkzaamheden uit te voeren. Het vermogen om verticaal te graven, gecombineerd met de geavanceerde giekconstructie, verhoogt de veelzijdigheid en inzetbaarheid van de machine voor een breed scala aan taken.


Overdrukfilter

Vanaf het begin valt op dat de machine is ontworpen met de gebruiker in gedachten, waarbij zelfs onder minder ideale weersomstandigheden, zoals regen, het zicht uitstekend blijft dankzij een grote, gemakkelijk te openen voorruit. De stevige constructie strekt zich ook uit tot de ruitenwisser, die een ruim wisvlak biedt voor helder zicht. Hoewel het overdrukfilter, geplaatst aan de rechterachterzijde, enigszins het zicht kan beperken vanwege zijn omvang - een noodzakelijk ontwerp voor het absorberen van stof en giftige dampen - compenseert de standaard achteruitkijkcamera dit door de bestuurder een duidelijk zicht op de achterzijde te bieden.

De machine toont zijn kracht en efficiëntie, vooral merkbaar wanneer het in de tweede snelheid opereert en taken als zandschuiven met het dozerblad moeiteloos uitvoert. Het ontwerp benadrukt tevens het belang van duurzaamheid en brandstofefficiëntie; wanneer de bedieningshendels langer dan vier seconden in neutraal staan, schakelt de motor automatisch over naar een stationair toerental, wat resulteert in een verlaagd brandstofverbruik. De optie voor een ecostand biedt een aanvullende manier om brandstof te besparen, hoewel dit ten koste gaat van enige kracht. Dit is echter geen belemmering voor taken waarbij precisie belangrijker is dan brute kracht, zoals bij het afwerken, waarbij de machine nog steeds uitstekend presteert met een lager verbruik.


Groot bereik giek

Het wordt snel duidelijk dat de Kubota een ware krachtpatser is, gekenmerkt door zijn vermogen om grote hoeveelheden materiaal soepel en efficiënt te verplaatsen. De machine maakt indruk met zijn capaciteit om de graafbak snel te vullen en het materiaal met hetzelfde gemak te lossen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor taken zoals het laden van dumpers, waarbij de giek zowel een uitgebreid bereik als de mogelijkheid tot verticaal graven biedt. Dit veelzijdige bereik maakt het eenvoudig om een vrachtwagenbak vol te laden, terwijl het rupswerk zorgt voor een snelle verplaatsing in de tweede snelheid, tot maximaal 4,8 km/u, en een onstuitbare kracht bij het schuiven van zand met het dozerblad.

Met een breedte van slechts 220 cm in de rechtuitstand van de cabine en giek, bewijst de KX085-5 zich als een compacte krachtbron. Deze relatief bescheiden breedte is vooral waardevol op krappe werkplekken, waar elke centimeter telt. De beperkte overhang aan de achterzijde van de machine minimaliseert de benodigde ruimte voor het draaien van de bovenbouw, terwijl de robuuste achterbumper, vervaardigd uit gietijzer, ontworpen is om tegen een stootje te kunnen. Dit detail benadrukt de duurzaamheid van de machine, zelfs in het licht van onvermijdelijke ongelukjes op de werkplek.


Anti-diefstal en tracking systeem

Machines zoals de KX085-5 zijn uitgerust met geavanceerde beveiligingssystemen om diefstal te voorkomen, een noodzaak gezien hun populariteit niet alleen bij legitieme kopers. Een prominent kenmerk is het merk-specifieke anti-diefstalsysteem, aangeduid met een sticker op het linker zijraam. Dit systeem staat opstarten van de machine alleen toe met een specifiek voor die machine voorgeprogrammeerde sleutel. Elke poging tot starten met een valse sleutel of door andere onconventionele middelen wordt meteen beantwoord met een luid alarmsignaal, wat een duidelijke waarschuwing is tegen onrechtmatige toegangspogingen.

Verder verbetert het Kubota Tracking Systeem de beveiliging door continue monitoring van de locatie van de machine, het gebruik ervan, en het onderhoudsschema. Deze technologie zorgt niet alleen voor een extra beveiligingslaag maar draagt ook bij aan het efficiënt beheer van de machine over zijn levensduur.

Na een uitgebreide beoordeling van de machine en zijn functies, is de indruk positief: de machine wordt geprezen om zijn kracht, uitgebreide uitrusting, en het comfort voor de machinist. Dit maakt de KX085-5 niet alleen een robuuste en veilige keuze maar ook een plezierige werkplek.


Dit artikel is gebaseerd op en aangepast vanuit een originele publicatie van Bouwmachines.

x