Luyckx Nieuws

BLOG: Jong geweld(ig) bij Luyckx

23.08.2023

BLOG: Jong geweld(ig) bij Luyckx

“Vroeger was het beter”, “de nieuwe generatie weet niet meer wat werken is”, “het zijn bedorven scheten” en meer van die clichés doen het imago van jonge medewerkers bij bedrijven niet altijd goed. Hoe zit dat met het jonge geweld bij Luyckx? Staan ze anders in het leven en het werkleven of is er eigenlijk helemaal geen sprake van een generatiekloof? Of… Wie weet is het vandaag gewoon nog beter?

We haalden enkele jonge twintigers Elias Dauwe, Mathias Goris, Matthias Gorremans, Elias Van Hove en Laurens Willemen voor onze microfoon en vroegen het hen gewoon zelf.


Kloppen de clichés?

Elias D: Voor een stuk wel denk ik. Als ik in mijn omgeving rondkijk, zie ik toch heel wat mensen die minder gepassioneerd zijn.

Mathias G: Dat het vroeger beter was, is volgens mij echt wel een cliché. Wij gaan dat misschien ook ooit zeggen. Een gezonde mix tussen jong en oud is juist fijn. Wij leren bij van de oudere generatie, wij zorgen dan weer voor vernieuwing waarvan zij kunnen leren.

Elias VH: Ik sluit mij aan bij wat Elias zei. Niet iedere twintiger in mijn naaste omgeving is even gedreven om alles te geven. Ze willen soms hun geld verdienen op een eenvoudige manier.


Hoe komt het dat jullie niet zo in elkaar zitten?

Elias D: Ik denk dat we door onze praktische opleidingen die hands-on mentaliteit al vroeg hebben meegekregen.

Matthias: De aard van het beestje hé.

Mathias G: Misschien ook wel onze Kempische mentaliteit?


Hoe zijn jullie in feite in contact gekomen met Luyckx?

Elias VH: Rechtstreeks van de schoolbanken naar hier verhuisd.

Elias D: Ik ben via mijn collega Elias VH hier overtuigd geraakt.

Elias VH: Beetje reclame gemaakt hé! Als je content bent over waar je werkt, dan babbel je daar over.

Elias D: Ik heb mijn passie gevolgd en ik heb hier de kans gekregen om het vak te leren. Het herstellen van autolaadkranen vind ik geweldig. Problemen detecteren, oplossingen zoeken en dan alles tot een goed einde brengen.

Elias VH: Ik ben in mijn vrije tijd bezig met oldtimers en zo leerde ik mensen kennen die hier aan de slag waren. Toen er een vacature vrij kwam, heb ik niet getwijfeld.

Elias D aan het werk als technieker autolaadkranen en containersystemen.


Je plan trekken, kansen grijpen, bijleren

Herinneren jullie nog jullie eerste dag bij Luyckx? Hoe was dat?

Matthias: Er kwam veel op mij af. Ik heb gesolliciteerd als magazijnier, maar ik was nog maar een uur aan de slag en ik moest al iets gaan afleveren. “Hier is de sleutel”, zeiden ze. Ik heb nooit nog iets anders gedaan. Daar ben ik Luyckx nog altijd heel dankbaar voor. Ik had namelijk geen ervaring en nog maar net mijn rijbewijs gehaald…

Laurens: Voor mij was mijn eerste dag niet zó speciaal want ik ben van vakantiewerk in principe naadloos in mijn job gerold. Ik kreeg toen wel een eigen bureau.

Matthias komt op mooie plekjes tijdens zijn ritten.


Wat zoeken jullie in feite bij een werkgever?

Elias D: Voor mij is dat content zijn van het werk dat je hebt afgeleverd. Dat je daar fier op kan zijn en dat je een klant hebt kunnen verder helpen. Hier bij Luyckx mag je dat op een zelfstandige manier doen. Je krijgt veel individuele vrijheid. Dat vind ik heel belangrijk.

Laurens: Ze laten je hier voor een stuk je plan trekken. Je mag inderdaad zelf initiatief nemen, maar je kan ook alles vragen als je iets niet weet.

Mathias G: Ik vind het belangrijk dat je kansen krijgt om te evolueren. Je moet ze natuurlijk zelf grijpen, maar dat je daarin aangemoedigd wordt, vind ik heel fijn.

Elias VH: Dat je appreciatie krijgt van je werkgever voor wat je doet. Ik kom in mijn job als servicetechnieker ook veel in contact met klanten. Ook daar is de appreciatie die je krijgt wanneer je een probleem kan oplossen, heel motiverend.

Matthias: Daar kan ik Elias 100% in volgen. Iemand uit de nood helpen, want dat doen we dikwijls. Dat geeft heel veel voldoening. Verder woon ik ook vlakbij, het is hier een groene omgeving, leuke werksfeer…

Laurens: Ik kom minder in contact met klanten. Ik ben aangenomen om de investering van de lasrobot optimaal in te zetten. Het is de eerste robotisatie waar Luyckx mee aan de slag zal gaan in de nieuwe vestiging. Zo’n project van A tot Z zien groeien en dat tot een goed einde brengen geeft mij vooral een goed gevoel. Ook het feit dat je hier elke dag bijleert, is voor mij een drijfveer.


Wordt er ook geïnvesteerd in opleiding?

Elias VH: Telkens er een nieuwe machine op de markt komt, wordt er training gegeven. Er wordt dan van naaldje tot draadje uitgelegd welke nieuwe technieken er inzitten.

Mathias G: Bij nieuwigheden blijven we up-to-date. Dat is ook nodig.


Luyckx is met de tijd mee

Is de bedrijfscultuur ook belangrijk in jullie keuze?

Elias D: Ja, zeker! We werken hier in een echt familiaal bedrijf. Iedereen zegt hier nog “Goeiendag! Hoe is je weekend geweest?” Die gemoedelijke sfeer vind ik heel plezant.

Elias VH: Je bent hier geen nummer. Heel menselijk.

Mathias G: Elke laatste vrijdag van de maand drinken we na het werk een pintje. Iedereen samen.

Elias VH: Dan gaat het niet alleen over het werk. We hebben ook regelmatig eens een feestje en dan merk je dat men echt geïnteresseerd is in je.


Er is hier de laatste jaren ook heel wat geïnvesteerd in infrastructuur: nieuwe vergaderzalen, kantine, douches, er is gratis soep en fruit over de middag, mooie picknick plaatsen buiten… Vinden jullie dat belangrijk?

Laurens: Toch wel. Een aangename werkomgeving is een grote toegevoegde waarde. Maar ook op gebied van nieuwe technologieën is er veel geïnvesteerd. Dat is voor jonge mensen, enfin, voor onze generatie toch wel aantrekkelijk.

Elias VH: Het materiaal waar we hier mee mogen werken is ook altijd piekfijn in orde. Dat maakt het werk aangenaam. Je werkt ook met je eigen persoonlijke gereedschap. Als er iets stuk is, wordt dat onmiddellijk vervangen.


"Show"

Zijn er nog andere dingen die meespelen in jullie keuze voor Luyckx?

Matthias: Luyckx is met de tijd mee, vooruitstrevend en innovatief. Om daar een deel van uit te maken, heeft zeker ook meegespeeld in mijn keuze.

Mathias G: We zijn voortdurend in beweging. Je ziet de firma constant letterlijk en figuurlijk veranderen en vernieuwen.

Elias D: Dat geeft inderdaad een goed gevoel. Als je ziet wat we aan het realiseren zijn met het nieuwe gebouw... De machines die daarvoor aangekocht zijn, dat is echt hoogtechnologisch, het beste van het beste. Het gaat hier vooruit.

Mathias G: We zijn soms echt ondernemers binnen een onderneming.

Matthias: Daar komt wel wat verantwoordelijkheid bij kijken.


Jullie zijn allemaal nog twintigers, hoe gaan jullie daar mee om?

Mathias G: We staan daar niet bij stil. Hier wordt in feite niet naar leeftijd gekeken, maar wel naar wat je kan en wat je wil.

Laurens: Ik word binnenkort verantwoordelijk voor de gloednieuwe lasrobot in het nieuwe gebouw. Dat is de grootste van België, misschien wel van Europa. Ik ben nog maar net van school af en ze vertrouwen dat aan mij toe. Dat is echt chique. Ik mag me daarin bewijzen en dat geeft een kick om daaraan te mogen meehelpen.

Mathias G: Dat is ook show om te zeggen hé. Als ik zo’n monsterkraan waar we mee bezig zijn aan mijn vrienden laat zien, dan vallen de monden wel eens open. Ook daar zit de aantrekkingskracht van de firma denk ik. Die speciale machines trekken me wel aan.

Elias VH: Hier werk je aan unieke machines. Dat vind ik de max. Automechaniek interesseert me niet. Geef mij maar die grote, complexe machines.


Een fles Trappist

Laurens: Ik ben hier 6 jaar geleden komen babbelen. De bedrijfswaardes (daadkracht, bezieling en karakter) en de sfeer spraken mij onmiddellijk aan. Ik heb toen à la minute gedacht om hier mijn stage aan te vragen. Vooral die daadkracht, ervoor gaan… Iedereen trekt hier aan hetzelfde zeel en denkt in feite hetzelfde. En iedereen staat klaar voor elkaar. Dat is heel bijzonder.

Elias D: Klopt. Er staat altijd wel iemand klaar om te helpen wanneer dat nodig is.

Mathias G: Daar heb ik nog een heel concreet voorbeeld van. Vorig jaar stond hier nog een vrachtwagenchauffeur met problemen. Het duurde niet lang of van alle hoeken kwamen er collega’s aangelopen om het probleem mee te helpen analyseren. Rond 8 uur ’s avonds hadden we het probleem opgelost en dan kon de chauffeur verder. Wij gaan echt door tot het in orde is, uren spelen dan geen rol meer. Dat is een drive die hier heel fel aanwezig is. En dan kwam Jos Luyckx er nog aan met een fles Trappist voor iedereen. Dat typeert het bedrijf. Dat hoeft niet, maar het is wel een mooi gebaar. Heel dankbaar altijd.

Laurens: Wij kijken eigenlijk nooit op ons horloge. Dat is passie voor het vak.

Elias D: Nu lijkt het dat we hier altijd de klok rond werken. Dat is nu ook weer niet het geval. Ze zorgen er hier wel voor dat je ook voldoende ontspanning neemt. Dat evenwicht wordt gerespecteerd.

Elias VH: We hebben ook glijdende uren. Maar… plezier in je werk, daar gaat het over.

En alsof het zo is afgesproken komt er net nu een collega binnen. “Sorry voor het storen jongens. Elias, zie jij het nog zitten om naar een klant te gaan in Olen?” (Het is 16u30) Elias, zonder verpinken: “Ja, is goed”. De collega wandelt weg, iedereen kijkt naar elkaar en lacht.

Matthias: Ja, dat gaat zo hé. Maar zoals je ziet. Dat wordt gevraagd, niet geëist. Dat is mooi.


Zijn jullie verwachtingen die jullie hadden van Luyckx ingelost?

Matthias: Wel, ik ben iets totaal anders aan het doen dan waarvoor ik oorspronkelijk solliciteerde. Maar ik ben daar heel gelukkig mee. Ze bekijken hier altijd samen waar je het best past en waar je je het gelukkigst in voelt.

Laurens: Toen ik hier 2 maanden bezig was, hebben ze met mij gepraat om te zien waar mijn sterktes en zwaktes lagen, waar mijn ambities liggen… Ik mocht toen ook aangeven waar ik nog graag in wou bijleren en waar ze dus nog wat meer tijd in mochten steken. Er wordt dan echt geluisterd en in de mate van het mogelijke houden ze er ook rekening mee. Dat is heel tof.

Elias VH: Er wordt regelmatig geëvalueerd. Ik vind dat belangrijk dat je kan zeggen wat er op je lever ligt. Wat er goed en/of slecht gaat.

Mathias G: Dat is iets heel positiefs. Er wordt echt gevraagd waar je energie van krijgt. Daar word je zelf beter van én de firma wordt er beter van. Heel open communicatie.


Jos telt zijn schapen!

En hoe is het contact met de zaakvoerders?

Elias D: Heel goed. Jos zie je elke morgen door de hal wandelen…

Mathias G: … spurten! (Algemeen gelach)

Elias VH: Stevige wandelpas!

Mathias G: Hij is heel betrokken. Jos komt altijd wel eens kijken waar je mee bezig bent, of alles goed gaat.

Elias D: Hij moet zijn schapen tellen, zeggen wij altijd.

Mathias G: Heel de familie trouwens, die zitten niet in een ivoren toren ofzo. Integendeel! Als er iets scheelt, kan je bij hen altijd terecht. Hier staan de deuren altijd open.


Jullie zijn de nieuwe generatie. Botst dat soms met de oudere garde?

Elias D: Eigenlijk niet. Ik denk dat dat te maken heeft met respect. Je mag niet denken dat je alles al kent. Wij kunnen heel veel bijleren van hen en zij ook van ons. Je moet daarvoor open staan.

Mathias G: Kennis wordt hier gedeeld. Je leert niet alleen bij van dingen te vragen, het zorgt er ook voor dat je veel sneller en efficiënter kan werken.

Laurens: Als ik bijvoorbeeld iets moet optekenen en afmeten in de werkplaats, vraag ik wel eens hoe ik eraan moet beginnen. De “oudere generatie” heeft soms echt heel handige tips & tricks, waar ik nooit aan zou gedacht hebben. Anderzijds kunnen wij hen ook iets bijleren bij nieuwe softwareprogramma’s. Ze kennen die ook wel hoor, maar wij kennen dikwijls nieuwe toepassingen die we nog op de schoolbanken hebben geleerd. Het is een two-way-street.

Elias D: Als ze zien dat je het wil leren, dan staat iedereen hier open om je te helpen.

Matthias: Klopt volledig.


Goesting!

In deze tijd van jobhoppen, hoe zien jullie jullie carrière hier?

Mathias G: Ik zie inderdaad bij veel vrienden van mij dat ze regelmatig van werkgever veranderen. Daar heb ik om eerlijk te zijn nog nooit bij stilgestaan. Ik zit hier goed.

Elias D: Ik ook niet. Ik zou ook niet weten waar ik naartoe zou willen. Als je goed zit, zoek je ook niet verder hé.

Mathias G: De sfeer zit hier goed hé. Er mag hier ook gelachen worden, snap je? En je hebt hier heel veel carrièremogelijkheden.

Elias VH: Ik ben begonnen als technieker in het atelier. Toen er een vacature vrijkwam als servicetechnieker op de baan, heb ik daarop gesolliciteerd. Dat was ook wat ik wou doen. Dat ik dat nu al aan het doen ben, dat ik zo snel heb kunnen doorgroeien, daar ben ik heel content mee.

Matthias: Als jonge gast met zo’n grote camion de baan op…

Elias VH: Dat is leuk hé. Nee, ik blijf hier tot mijn pensioen als het kan. Dat meen ik. Ik heb dat thuis ook al gezegd.

Laurens: Als ze zien dat je je inzet en dat je echt iets wil, dan hebben ze dat hier snel gezien. Het maakt niet uit dat je een paar keer struikelt, als je maar wil.

Elias VH met zijn camion.


Van waar komt jullie passie voor techniek eigenlijk?

Elias VH: Dat begint met een brommerke hé. Dat rijdt eerst 50 en daarna 80.

Mathias G: Goh, als ze Playmobil en Lego voor je neus zetten en je kiest voor Lego, dan kom je bij Luyckx terecht hé! (Algemeen gelach)


Wat zijn jullie ambities nog?

Mathias G: Ik wil vooral goesting blijven hebben in mijn job, zoals vandaag. Ik wil ’s morgens echt goesting hebben om eraan te beginnen.

(Iedereen knikt instemmend)

Laurens: Ik laat het op mij afkomen. “Goesting” vat het inderdaad goed samen!

x