Luyckx Nieuws

Rent to defence

04.02.2020

Rent to defence

De eerste ‘renting’ voor constructietuigen binnen Defensie is een feit. Begin februari ontvangt de Genie de eerste sleutels van de acht nieuwe minigraafmachines van het type KUBOTA KX027-4 2,7 ton. De ‘operationele lease’ die in de bouwsector beter gekend is als ‘renting’ omvat het gebruik van de tuigen, een onderhoudscontract en diensten gedurende vier jaar bij de firma LUYCKX.

De huidige minigravers van het type KX 61-2 dateren van 1999. Er waren vier mogelijke formules om deze tuigen te vervangen, namelijk kopen, een financiële lease, huren en renten. “Renting is een goede zaak”, vertelt materieelbeheerder kapitein Pieter Maertens van DG MR Systemen-Land. “De ervaring die we opdoen met de machines wordt steeds geëvalueerd waardoor we de behoefte eventueel kunnen aapassen voor een volgend contract”. Op die manier beschikt de gebruiker steeds over recent materieel en de onderhoudsinspanning ligt voornamelijk buiten Defensie. “Budgettair gezien is het de voordeligste formule”, verduidelijkt Pieter.

“Er is niets 'mini' aan de prestaties die de KX027-4 levert”, luidt het bij LUYCKX. “De oersterke originele Kubota dieselmotor, de sterke graafkracht en de mogelijkheid om de giek-, arm-, bak-, en swingfunctie tegelijk te bedienen maakt van deze graafmachine een grote. De KX027-4 levert maximale prestaties ondanks zijn compacte afmetingen”. De acht minigraafmachines worden voor een periode van vier jaar gerent.
LUYCKX staat in voor het onderhoud in België maar ook voor de opleiding van het personeel. Zij zullen de instructeurs gevormd op de oude graafmachine onder hun hoede nemen voor een intensieve één week durende opleiding waarin niet enkel het bedienen van het tuig aan bod komt maar ook de technische en mechanische aspecten van de graver. Vervolgens zijn het onze instructeurs die de rest van het personeel vormen binnen de genieschool.

Begin februari worden de minigravers opgeleverd. Het 4 Bataljon Genie te Amay en het 11 Bataljon Genie te Burcht ontvangen er ieder drie. De gravers worden ingezet voor de aanleg, verbetering en onderhoud van wegen. In operatie leveren ze steun bij aanleg van compounds waar ze sleuven graven voor leidingen en werken uitvoeren in beperkte ruimtes. Het CC V&C en DOVO Poelkapelle krijgen in de toekomst ook een exemplaar. Het gebeurt wel vaker dat arbeiders of boeren bij constructie- of veldwerken niet ontplofte tuigen vinden. De Kubota KX 027-4 kan ook putten graven voor dringende ontploffingen op de terreinen van DOVO.

Meer info over de KX027-4
Lees meer.


x