Luyckx Nieuws

BLOG: D'Hooge Schouw

25.07.2022

BLOG: D'Hooge Schouw

Minds & Machinery, dat is de baseline van Luyckx. Slimme geesten en vakkundige handen werken samen aan uitzonderlijke machines. Luyckx investeert daarom niet alleen constant in de modernisering van haar machinepark, maar ook in de échte kracht van het bedrijf… haar mensen. Onlangs was de bedrijfsrefter aan de beurt. Een nieuwe locatie, een nieuw interieur en een nieuwe naam: D’Hooge Schouw. Een interview met HR-medewerkers Esmeralda en Inge en met Mik, de projectleider.

D'Hooge Schouw

Vanwaar de naam D'Hooge Schouw?

Esmeralda: Die is afkomstig van het gelijknamige vroegere café van de grootouders van onze bedrijfsleiders Jos, Paula en Chantal.

Mik: Dat was in de boerderij vlakbij ons bedrijfsgebouw. Vooraan werd er inderdaad een café uitgebaat door vava Luyckx. Vader Luyckx, de oprichter van ons huidige bedrijf, repareerde tractors achteraan in de schuur. De landbouwers dronken in het café van vava dikwijls een pintje in afwachting van de reparatie. Openingsuren waren er niet, de deur stond altijd open voor iedereen. Het leek ons dus een mooie naam voor onze nieuwe refter.

Esmeralda: Ja, het is een heel mooie link naar vroeger. In het café was iedereen welkom. Een plek waar iedereen gelijk was. Dat is een mooie knipoog naar het familiale karakter van Luyckx.

Boerderij D'Hooge Schouw.


Waarom een nieuwe refter?

Mik: Goh, de oude refter was eerder een échte “schaftruimte”. Die werd enkel gebruikt om te eten en was om eerlijk te zijn ook niet meegegroeid met het bedrijf.

Esmeralda: De oude refter was bovendien een plaats waar enkel onze collega’s uit de werkplaatsen hun boterhammen opaten. De bedoeling met D’Hooge Schouw was om niet alleen een gezellige refter te bouwen, het moest ook een ontmoetingsplaats worden voor íedereen.

Inge: Ik vind dat dat ook gelukt is. Ik voel dat echt al. Dat groepsgevoel was onmiddellijk aanwezig. Weet je, het gevoel dat je erbij hoort.

Esmeralda: Je komt elkaar ook sneller tegen. Je doet al eens gemakkelijker een babbeltje met mensen die je nog niet goed kende.

Inge: In een andere setting ook. Vroeger zat iedereen wat op zijn eigen plekje... Nu hebben we een plaats waar we allemaal samenkomen en gaan we op een vrije stoel zitten.

Mik: Tijdens corona zat iedereen natuurlijk ver uit elkaar. Het is mooi om te zien dat we nu terug dicht naast elkaar zitten. Zoals het moet hé.


Goeie koffie is belangrijk!

Mik, jij begeleidde het project?

Mik: Klopt. Ik heb alles gecoördineerd. De refter kaderde in de uitbreiding van onze werkplaatsen. Bij die uitbreidingswerken kwam er heel wat plaats vrij. We hebben er dan in één keer werk van gemaakt om ook de toiletten, douches en kleedkamers aan te pakken.

Inge: Op één centrale plaats én voor iedereen.

Mik: Toen we aan het bouwen waren aan D’Hooge Schouw heb ik een paar keer gedacht: “Het is er misschien wat over.” Het is een heel knappe inrichting, het heeft wat weg van een lounge. Ik had wat schrik dat onze mensen er zich misschien niet op hun gemak zouden gaan voelen. Maar ik moet bekennen dat dat nergens voor nodig was.

Inge: Jos heeft dan ook onmiddellijk duidelijk gemaakt dat iedereen hier welkom is, ook al hangt er smeer of olie aan de overall. Het meubilair is erop voorzien. Iedereen is dus echt welkom!

Mik: Ja, je merkte dat vanaf dag één onze mensen zich hier echt thuis voelden. Dat was echt mooi om te zien.


Kan je ook buiten eten?

Esmeralda: Absoluut! We hebben ook picknicktafels staan. Ze stonden er al langer, maar nu zijn ze mooi geïntegreerd in een nieuw aangeplant bos. Dat zijn ook heerlijk rustige plaatsjes om bij goed weer te lunchen.

De ideale plaats voor een boterhammetje en een babbeltje op zonnige dagen.


Er zijn ook heel wat nieuwe faciliteiten?

Inge: Jazeker. Het vers fruit en de verse soep die we gratis aanbieden worden heel fel geapprecieerd. Maar je hebt hier ook een geïnstalleerde keuken met ijskasten en microgolfovens om iets op te warmen, …

Mik: En je kan hier ook vers bereide maaltijden kopen.

Esmeralda: Tegelijk zijn er ook overal nieuwe koffieautomaten geplaatst, heerlijke koffiesmaken! En waterautomaten met fris gekoeld water.

Mik: Je merkt dat dat letterlijk en figuurlijk gesmaakt wordt. Ook dat verbindt mensen.

Inge: En de gezellige zitplekjes natuurlijk, de huiselijke, familiale sfeer en het prachtige zicht op het natuurgebied naast ons.

Iedere dag verse soep.


Een nieuwe vibe

Het is duidelijk meer dan een refter.

Inge: Dat is dus echt zo. Ik ervaar dat in de praktijk, dat mensen mij gemakkelijker aanspreken. Niet om in detail te gaan, maar om een afspraak te maken om eens langs te komen met een vraag die ze hebben. Het geeft wel degelijk een nieuwe “vibe” binnen het bedrijf. Je eet samen in een andere, mooie en gezellige setting, het voelt goed.

Esmeralda: Er zijn ook heel wat nieuwe mensen bij gekomen. Het is de ideale plaats geworden om elkaar te leren kennen en contacten te leggen.

Inge: Het is ook de plaats waar wij als bedrijf een beetje onze cultuur overbrengen aan onze mensen. Onze waardes hangen hier in het groot tegen de muur: Karakter, Daadkracht & Bezieling. Dat geeft elke middag een “Luyckx” gevoel hé.

Esmeralda: Op een groot scherm verschijnen er ook geregeld nieuwsfeitjes over Luyckx.

Inge: Zo betrekken we mensen bij de kleine en de grote dingen des levens: verjaardagen, geboortes, …

Mik: … maar evengoed bedrijfsnieuws over projecten die we binnenhalen, een foto van een nieuwe machine, …

Esmeralda: We komen er ook maandelijks op vrijdagavond met de collega’s samen, om de week af te sluiten. Ook dat is een gezellig moment dat geapprecieerd wordt na de coronaperiode.

Een plaats waar de medewerkers van Luyckx allemaal samenkomen.


Is het een extra troef in jullie HR-werking?

Inge: Tuurlijk, we geven er ook mee aan dat we bereikbaar zijn. Dat de afstand heel kort is. Mensen moeten ons niet altijd opzoeken in onze bureaus, maar kunnen ons veel gemakkelijker benaderen.

Esmeralda: Je voelt ook beter wat er leeft.

Inge: Ook naar nieuwe medewerkers toe zijn die faciliteiten een mooi uithangbord en een extra motivatie.


HR heeft echt zijn plaats gevonden binnen het bedrijf?

Inge: Zeker. Wij zijn de buffer, of de schakel als je wil, tussen beleid en dagelijkse werking. Dat is echt gegroeid in de laatste jaren.

Esmeralda: Daar is terecht veel aandacht voor. We zijn een familiebedrijf en we willen dat ook uitdragen. We voeren voortdurend gesprekken over hoe mensen zich voelen. We willen dat mensen zich welkom voelen bij Luyckx. De familie hecht daar ook enorm veel waarde aan.

Inge: Ik doe dat zielsgraag. Naast onze operationele taken zijn wij ook luisterend oor en helpen wij mensen met van alles en nog wat. Daar haal ik persoonlijk veel voldoening uit.


Inge en Esmeralda van HR.


"Wow, wat is dat hier?"

Waar maken jullie het verschil?

Inge: Dat familiale in hart en nieren denk ik, je bent hier geen nummer.

Esmeralda: We hebben ook een heel mooi en volledig loonpakket om aan te bieden. Groeps- en hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, cadeaucheques als er iemand jarig is, soep en fruit elke middag, …

Inge: En ook bij communies krijgen de kindjes een kaartje, er worden bloemen opgestuurd, we hebben een jaarlijkse BBQ en nog veel meer. Dat vindt de familie allemaal heel belangrijk.

Esmeralda: En er is ook een Sinterklaasfeest, … Enfin, het zit ook in de kleine dingen.

Inge: Bovendien krijg je hier heel veel kansen om jezelf te ontplooien. Als ik naar mezelf kijk, ik ben hier begonnen als vervanger van iemand op de boekhouding, ik heb op het kantoor van het magazijn gewerkt en dan ben ik in HR gerold, … Hier zijn veel opportuniteiten…

Mik: Dat klopt! Ik heb hier ooit gesolliciteerd voor een functie op engineering. Maar die job was voor mijn neus ingenomen. Toch hebben ze mij gebeld en dat klikte. Chantal zei me toen: “Wij willen dat je hier begint, maar we hebben nog geen functie!” Dan hebben ze een functie voor mij uitgevonden (algemeen gelach). Zo ben ik dan eerst operationeel ingezet en met de nieuwbouwplannen geëvolueerd naar projectleider. Ik ben daar heel blij mee dat ze dat zo hebben aangepakt, want ik doe dat doodgraag en met heel mijn hart en ziel.


Is het moeilijk om nieuwe mensen te vinden?

Inge: Toch wel. De vijver is kleiner geworden. Ook op school kiezen er steeds minder jongeren voor een technische richting. Maar we besteden hier heel veel aandacht aan interne training en opleiding. Het is echt maatwerk met de focus op nieuwe technologieën en de noden van onze mensen.

Esmeralda: Wij laten hier zien dat techniek enorm uitdagend kan zijn.

Mik: Wat wij hier doen is inderdaad speciaal. Als ik hier met bezoekers door het bedrijf loop geloven ze soms niet wat ze zien. Dat is altijd van “Wow, wat is dat hier?”.


Om af te sluiten, even terug naar D'Hooge Schouw. Hoe waren de eerste reacties?

Inge: Enorm positief.

Mik: Ik heb inderdaad het gevoel dat iedereen content is, er graag komt en eigenlijk ook best fier is. Ze hebben D’Hooge Schouw echt omarmd. Prachtig!

Welkom in D'Hooge Schouw!

x