Luyckx Nieuws

AML: service, onderhoud en betrouwbaarheid troef

18.06.2018

AML: service, onderhoud en betrouwbaarheid troef

In 2005 neemt de WANTY groep Ateliers Marcel Lambert (AML)over, waarvan de reputatie reeds lang verankerd was in de streek van Charleroi omwille van zijn bekwaamheid in het onderhoud van industriële machines.
AML stond reeds lange jaren in voor het onderhoud van de afwerkmachines en ander wegmaterieel van de wegaannemer.

In die tijd had AML 20 personen in dienst en, naast de service van machines voor burgerlijke bouwkunde, stond het bedrijf ook in voor de verkoop en lange-termijnverhuur van industriële machines. Dat was goed voor zo’n 35 verhuurde machines.


DE MIDDELEN VAN EEN GROTE GROEP

De toenadering tot WANTY liet toe een goederenbehandelingsafdeling aan de activiteiten toe te voegen via de overname van de MANITOU vertegenwoordiging voor de streek rond Charleroi. Het bedrijf vergrootte zijn werkplaatsen en ontwikkelde zich verder met verkoop en verhuur van machines voor zowel burgerlijke bouwkunde en goederenbehandeling als heffen, met zijn verreikers en hoogwerkers.

Het overleeft de crisis in 2008, maar dooft uit in 2013.

Een herstructurering dringt zich op. Een nieuw management onder leiding van financieel directeur Liborio RUSSO en commercieel directeur Carl ROSSI geeft de onderneming haar tweede adem en laat ALM herleven door zich uitsluitend toe te spitsen op de competitieve voordelen.

DE SOUPLESSE VAN EEN KLEINE PLOEG

De weloverwogen investering in een coherent machinepark voor langetermijnverhuur, in combinatie met een analytische visie op de tweedehands markt met het oog op uiteindelijke verkoop, waren twee basisvereisten.

Maar ook de kwaliteit van de werkplaats vormde een mooie troef, zodanig zelfs dat LUYCKX, invoerder van de KUBOTA minigravers en de HITACHI midimachines, de verdeling van zijn merken in Wallonië aan AML toevertrouwde.

Sedertdien boekt het bedrijf een omzet van 11 miljoen en beschikt het over een verhuurpark van ongeveer 200 machines.

WANTY vertegenwoordigt slechts 15% van de omzet. Die is gelijk verdeeld tussen industrie en burgerlijke bouwkunde en de activiteit is opgesplitst in drie delen: verhuur op korte en lange termijn, herstellingen in de werkplaats en verkoop van nieuwe en tweedehands machines.

STRAKKE VAARDIGHEID

Nu telt de onderneming 50 werknemers, waaronder 30 mechaniekers die instaan voor het onderhoud van de huismerken MANITOU, HITACHI en KUBOTA, maar ook van andere machines van klanten zoals VOLVO en CATERPILLAR. AML fungeert overigens als “hub” voor BERGERAT MONNOYEUR en verzorgt de dispatching van zijn onderdelen in Wallonië.

De meest opmerkelijke vaardigheden van het bedrijf schuilen evenwel in het onderhoud van grote machines. De verhuur per productie-uur van zwaar materieel dwingt het daartoe.

Steengroeven waarderen een verhuurder voor de betrouwbaarheid van het verhuurde materieel. Op deze fel concurrerende markt blijft onderhoud de hoofdtroef.

De atelierwagenvloot telt 15 voertuigen, waaronder meerdere IVECO’s voor de service van grote bouwmachines.

Het serviceteam van AML staat 12 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor zijn klanten, van 7 uur ’s ochtends .


Bron: Equipment Construction - N°331/332 - Februari/Maart 2018