Luyckx Nieuws

​Grote Hitachi graafmachines van Ceulemans helpen bij bescherming tegen overstromingen

09.01.2023

​Grote Hitachi graafmachines van Ceulemans helpen bij bescherming tegen overstromingen

De Belgische aannemer Ceulemans Fr & Co heeft geïnvesteerd in een paar Hitachi ZX490LCH-6's die betrokken zijn bij de bescherming tegen overstromingen in Nederland. Het bedrijf uit Berlaar bezit en exploiteert een kleiput van 30 hectare in Schelle, waar de grote Zaxis-graafmachines onder licentie tot 2.700 ton per dag graven tot een diepte van 15 meter.

Productief en betrouwbaar

"Wij graven uitsluitend met Hitachi graafmachines en onze huidige twee ZX490LCH-6's zijn zeer productief in de kleiput", zegt Wim Ceulemans, de derde generatie van de familie die het bedrijf leidt. Het bedrijf werd in 1953 door zijn grootvader, Frans Ceulemans, opgericht en vanaf het begin van de jaren zeventig door zijn vader, Herman, geleid. De vierde generatie, Wims zoon Herman, bedient een van de grote Zaxis-graafmachines in de put.

"Wij zijn tevreden over deze machines vanwege hun lage brandstofverbruik, zeer soepele werking en nauwkeurige afwerking dankzij de hydrauliek", voegt Wim eraan toe. "Al onze Hitachi-machines zijn even betrouwbaar gebleken en hebben een sterke restwaarde. Mijn voorkeur gaat uit naar de ZX490LCH-6 omdat deze machine veel voordelen heeft ten opzichte van de vorige generaties. Hij is moderner en geavanceerder, en bovendien gebruiksvriendelijker en zuiniger."

Kwaliteitsproducten en service

Ceulemans Fr & Co heeft meer dan 30 graafmachines van Luyckx gekocht sinds het bedrijf in 1982 de eerste vier machines uit de UH-serie bij de toen net aangestelde Belgische Hitachi dealer bestelde. Naast de twee ZX490LCH-6's (2018 en 2019) omvat de huidige vloot een ZX300LCH-6 (2017) en een ZX135US-3 (2005). De drie grotere machines vallen onder een reparatie- en onderhoudscontract van vijf jaar en 7.000 uur.

"We werken al meer dan 40 jaar samen met Luyckx, vanwege de goede verstandhouding en de vriendschappelijke zakenrelatie die we samen hebben opgebouwd", zegt Wim. "We zijn overtuigd van de kwaliteit van de producten en de service die we ontvangen, dus we hopen nog vele jaren met Luyckx en Hitachi te kunnen blijven samenwerken."

Beste kwaliteit klei

De grondstoffen die door de Zaxis-6 machines worden opgegraven zijn "erosieklasse 1" en behoren daarom tot de beste kwaliteit kleiproducten die in de regio verkrijgbaar zijn. Ceulemans verkoopt het product aan de aannemers die de dijken versterken in het kader van het Nederlandse Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Als laaggelegen land is Nederland gevoelig voor overstromingen vanuit de vele meren, rivieren en kanalen. Wettelijke veiligheidsnormen verlagen het risico met meer dan een factor tien en daaraan wordt voldaan door de uitvoering van de maatregelen ter bescherming tegen overstromingen van het programma. Deze hebben betrekking op twee derde van alle primaire waterkeringen die in vergelijking met eerdere projecten in een hoger tempo en tegen lagere kosten moeten worden versterkt.


x